Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dik moc za prispevek! Plne s nim souhlasim. Ta dehonestace Rude armady letos a snaha o prepisovani dejin je vazne k ...

0 2
možnosti

Je to marný. je to marný, je to marný.. Na většinu nesmyslů už reagovali jiní diskutující, ale stejně se nemohu udržet.:-)

"Třeba údajně 97 % mladých Rusů, kteří měli 20-22 let padlo ve válce. Celé ročníky úplně pryč. To je obrovská cena."

To není "obrovská cena" - to je národní katastrofa! Věděl jsem, že po tom, co si Stalin vystřílel svůj důstojnický sbor, a při tom, jakou měl v SSSR hodnotu lidský život byly ztráty na vojácích obrovské, ale tímhle jste mne vážně dostal. Takže tohle je tedy to, proč Vy a Vám podobní tak moc oslavujete Rudou armádu? Že měla absurdní a neúměrné ztráty? A to je podle Vás měřítko úspěchu? Tedy nechtěl bych sloužit pod Vaším velením.:-) Zkuste si teď uvědomit jednu věc. Takovéhle ztráty si v moderním světě mohou dovolit jen totalitní diktatury, nikdo jiný by je nebyl schopen obhájit.A ještě jednu. Slavný Den vítězství a glorifikace padlých, pompézní uctívání obětí sovětského lidu - není ona to spíše dlouhodobá snaha neřešit konkrétní důvody oněch obětí a světu i domovu cpát do omrzení tezi o výjimečnosti Rudé armády?

Ale víte Vy co? Zkuste si nejdříve nastudovat téma WWII, konkrétně vojenské operace RA, a až tématu alespoň trochu porozumíte, pak případně i něco napsat o svých postřezích k tématu. Takhle ze sebe pouze děláte hlupáka.

4 0
možnosti

Osvobození okupací na věčné časy...

3 0
možnosti

Není nic horšího, než být gramatický nedouk a kázat o dějinách...

7 3
možnosti

D34a15v87i98d 17H82o90r67á17k

12. 5. 2020 22:54

To také i Vy myslíte p. Dr.Vodvářku o němž píši, spolu s několika diskutujícími, níže v souvislosti se zmíněným lingvistickým tématem?

Ano, jeho gramatických "úletů" si skutečně nelze nevšimnout.

0 6
možnosti
Foto

Dne 24. 04. 1945 oznámí sovětskému velení Eisenhower, že americké jednotky budou postupovat směrem K. Vary, Č. Budějovice a bude-li třeba, budou pokračovat v útocích až k linii, která je ohraničena Vltavou a Labem. Sovětské velení žádá generála Eisenhowera, aby spojenecké síly nenechal proniknout na linii České Budějovice, Plzeň, K. Vary. Dne 06. května se Eisenhower rozhodne vyhovět sovětskému velení a zastavuje americké jednotky na linii České Budějovice, Plzeň, K. Vary. Dne 05. 05. 1945 začíná v Praze povstání.. Americký generál Omar Bradley se obrací na maršála Koněva, zda by nebylo možné provést osvobození Československa společně. Koněv to odmítne. Následně se generálové obrátí na československou vládu v Košicích s žádostí, zda by souhlasila, aby armáda USA postoupila na linii Vltava Labe. Naše vláda tuto depeši neobdrží, protože jí stopí Rusové. Armáda USA pošle delegaci do ČNR, zda si ČNR rada přeje, aby armáda USA pomohla v povstání v Praze. Je to na přání komunistů odmítnuto. Ke Praze se stahují německé posily, začíná ostřelování Prahy. Sovětská armáda se nehýbe. Pomoc Praze přispěchá ROA, Díky její pomoci, Praha nedopadne obdobně jako Varšava.Dne 7. května 1945 v Remeši podepisuje nacistické Německo bezpodmínečnou kapitulaci, která začne platit od 8. května 1945 ve 23:0o hod. Dne 08. 05. 1949 v 16. 00 hodin německé jednotky, které zastupoval generál Toussian se svým zástupcem generálem Briesenem podepsaly v Praze s ČNR kapitulaci s tím, že německé jednotky do 18:00 hodin opustí Prahu. Obrovská skupina armád Střed polního maršála Friedricha Schörnera se 8. května začne stahovat od Opavy a Drážďan a snaží se do 23.00 hod. dne 8. května dostat na západ. Praze se vyhýbá. Teprve teď se sovětská armáda pohne ku Praze. Je to hon na ustupující německou armádu. Kolem 06: 00 hodin dne 9. května je sovětská armáda v Praze. Evropa slaví konec války

11 0
možnosti

Už Vám to psalo více lidí. Sověti se pohnuli 6.5., nikoliv 8.5. Kdo asi zatkl štáb Schornerovy armády 8.5. na našem území, když by byli sověti u Drážďan.

Myslím, že Sověti mají na svědomí takovou hromadu svinstva, že není nutné záměrně lhát u každého detailu.

0 0
možnosti
Foto

Podnětný článek, jak by někteří napsali.

Jenže Povstání se zúčasnili naši pražští příbuzní a strýc tam padl, má na rohu Václaváku destičku. Takže od přeživších jsem se dozvěděl cosi jiného, než píšete. A tak jste mě tím blogem pěkně - BUM. Rv

Drobný fakt: gen. Patton nabídl, že přijde Praze na pomoc, pokud o to požádá naše exilová vláda (to byla podmínka), a ta to odmítla. Takže pár mrtvých má na svědomí - hádejte!

13 1
možnosti
Foto

Ona už žádná exilová vláda v té době neexistovala, a to existovala, byla v Košicích.

Ale pane Dvořáku, fakt problém v tom, že Amíci i Britové odmítli uzavřít s Ripkou podobnou dohodu, jakou Beneš uzavřel se Stalinem. O dočasném pobytu jejich armád na našem území.

1 3
možnosti
Foto

Kdo dnes nejvíce křičí o překrucování dějin?

Nejsou to zrovna ti, kteří to dělali už desítky let?

11 0
možnosti

J42i11r26i 57T35i89c72h32y

12. 5. 2020 16:19

Nejhorsi je, kdyz se historicke udalosti prekresluji podle nejruznejsich soudobych politickych nazoru.

4 0
možnosti

Ne nadarmo už Orwel psal: "Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost." Koněv je takové bitevní políčko v kulturní válce o to, jestli patříme na Západ nebo na Východ. O jeho samotného jde v lepším případě až v druhé řadě. Lidé si do toho sporu promítají své postoje vůči současnému Rusku, EU, USA, Babišovi, pirátům, chvilkařům apod.. Jeden ruský nacionalista to celkem vystihl, když prohlásil, že socha Koněva v Praze je "hraniční kámen ruského impéria".

2 0
možnosti

Proč znevažujete civilní oběti Pražského povstání nějakým rádoby vtipným příměrem k paní Kropáčkové?... Ono, poměřovat, kdo měl větší nebo menší podíl na osvobození Prahy je docela ošidné, protože vámi nastavenou argumentační logikou by se mohlo dojít třeba i k závěru, že kdyby Prahu neosvobodili Sověti, udělali by to místo nich Američané a možná o dva dny dříve. Ale do takových úvah bych se nerad pouštěl, protože šlo o nelehkou dobu a já si vážím hrdinství sovětských vojáků. Jen nechápu, proč někteří lidé (Češi) mají potřebu v zájmu obrany postsovětské interpretace dějin zesměšňovat památku svých krajanů.

5 1
možnosti
Foto

A už jste se někde dozvěděl, kolik z těch 97% mrtvých mladých Rusů měl na svědomí sám Stalin svými rozkazy, které šly proti logice a taktice, kdy hnal vlastní lidi doslova na jatka, nebo kolik jich zastřelili rudí komisaři v "zájmu" udržení bojového ducha a po vítězství prahnoucí morálku...?

14 5
možnosti

S26t81e28v42e 37A64u34b20i33n

12. 5. 2020 15:03

behem podzimu 1941 padlo do nemeckeho zajeti nekolik sovetskych armad,mozna 2-3miliony vojaku,mladych 19letych brancu,sam vite,jake byli podminky v nemeckem zajeti,urcite za to mel zotpovednost Stalin,ale urcite za jejich smrt vinu nemel

6 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 32,66
  • Průměrná čtenost 4363x
Jmenuji se Zdeněk Macura. Vystudoval jsem Univerzitu Palackého v Olomouci, obor aplikovaná Fyzika. Navrhuji a vyrábím wifi teploměry: www.brrr.cz

Seznam rubrik