Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Něco na tom bude. Zákon akce - reakce platí všude. Čím více bude lidem předhazováno, že nás osvobodili Američané a Sověti nám naopak svobodu vzali, tím více se tomu budou lidé šprajcovat. Příkladem mohou být lesní hřbitovy ruských zajatců v mém kraji. Za komunistů, samozřejmě, vzorně upravované, ve dny májových oslav vyzdobené věnci a květinami. Po sametovce z nich "dobrodinci" odvezli náhrobky, asi proto, aby se další generace nedozvěděly, že v této zemi leží spousta utýraných mladých kluků. Hřbitovy postupně chátraly a zarůstaly (až na jeden z nich - tam totiž vedle ruských mužů leží i několik německých). Situace se změnila zhruba před deseti lety, hlavně díky několika obětavým lidem (Roman Janas) a je to lepší a lepší, čím dál více lidí se účastní společných akcí k uctění památky obětí. Zachování pomníčků pokládám za dobrou věc, protože u nich se lidé sejdou - svíčku za oběti války doma sám asi nikdo zapalovat nebude.

2 5
možnosti
MG

Zase jednou tenhle pitomy "argument", ze Sovetum bychom meli byt vdecni za to, ze jich hodne padlo. Pritom realita je takova, ze zapadni Spojenci zpusobili Nemecku stejne ztraty, jako Soveti, nemluve o tom, ze zaroven temer sami porazili ostatni staty Osy, predevsim Italii a Japonsko. A ztraty meli oproti Sovetum zlomkove. Protoze si nevyhladili zkusene velitele z prvni svetove v politickych cistkach a nenahradili je pologramotnymi zastupci "delnicke tridy", jejichz nejvetsi kvalifikaci bylo vydrzet nejdele tleskat u Stalinovych projevu. Protoze si nezruinovali ekonomiku tak, aby meli jednu pusku pro dva muze. Protoze si nevyvolali hladomor na vlastnim uzemi. A ani nehrozili vezenim vlastnim agentum, kdyz si dovolili je informovat, ze nepritel ma jine plany, nez veril vudce. Sovetskym radovym vojakum, kteri padali spis rukou vlastnich velitelu, nebo v dusledku jejich nejhorsiho mozneho rozhodovani, nez rukou nepritele, patri predevsim hluboke politovani - ty ani nelze vinit, ze hromadne neobratili zbrane proti vlastnimu rezimu, protoze mit v te dobe v SSSR 20 let znamenalo vyrust bez nejmensiho kontaktu s realitou a byt vychovan v naproste zaslepenosti a lzi. Jejich vudcum ale misto uznani a diku patri jen to nejhlubsi opovrzeni a nikdo z nich si nezaslouzil umrit driv, nez byl pohrben.

12 7
možnosti
Foto

Záhadou zůstává, co ti zkušení velitelé pomohli Francii v r. 1940?

4 1
možnosti
Foto

Jak je už pro lidstvo příznačné, tak rádo mícha dohromady zbožná přání a fakta. Nu prostě stále hrají velkou roli úvahy, co by bylo, kdyby bylo a nebylo. Takže se k té „pravdě“ ne a ne prokousat. Já si pomalu myslím, že je to už pro náš národ historický úděl a role v dějinách. Jaksi se vždy rozhodneme špatně, respektive „oni“ o nás rozhodnou. Ale máme tím jistotu, že o tom můžeme desetiletí ba i staletí diskutovat. Vyhneme se tak přemýšlení, a hlavně rozhodnutí o naší budoucnosti. Výhodu to má v tom, že pak nikdy nejsme vinni.

5 3
možnosti
OH

Bože můj, nespletl jsem si noviny? Neoctl jsem se náhodou na stránkách Putinových listů?

14 12
možnosti
JM
MV

Vždy jsem měl za to, že byste měl dávat větší pozor na to, co říkáte, nebo píšete. Zde jste moji domněnku potvrdil. A stejně tak nedávají pozor ti, kteří zde budou tleskat.

8 9
možnosti
MV

Černá,, Karásek, Nikl a další. Ty jsem měl na mysli. Potvrzeno. Všem fajn den přeju

3 1
možnosti
Foto

Dobrý den. To víte Vás většina oslavovat nebude, ale máte pravdu! Myslím, si, že kdyby to Stalin věděl co příjde nechal tu Prahu vykrvácet tak jako Waršavu. Je mi zle z těch obhajovačů co plivou na mrtvé, kteří za ně bojovali, stydím se za ně. Mám to jako Vy nesnášela jsem ty oslavy, které tady byly, když jsem byla malá o to teď víc chápu. Hezky jste to napsal, děkuji.

16 13
možnosti

To jste napsala moc pěkně. Stalin jako ruský Hitler nechal vykrvácet Varšavu, protože povstali nekomunisté. Potom ještě zlikvidoval nekomunistické partyzány. Je odporné oslavovat takovéhoto válečného zločince. Souhlasíte?

13 6
možnosti
JL

Díky primátoru Hřibu....;-D

7 0
možnosti
MS

Svatá prostato! Hlavní roli v kapitulaci Němců v Praze měla kapitulace německé armády. Další v řadě byla samozřejmě blízkost bojujících armád, ale ta americká byla blíže než rudá. Hlavně díky Stalinovým lžím o pozicích jeho armády Američané neposlali své jednotky do Prahy, i když tam mohli být o několik dní dříve a nejspíš by byla ušetřena řada životů.

10 5
možnosti
JD

no nevím .. jedna poroba nahradila druhou .. to osvobození nebylo :-( dva krvelačné režimy (ostatně ze stejného hnízda) si od původní spolupráce začali nevyhnutně jít po krku a odnesly to statisíce evropanů .. pokud se dívám na oběti sovětů či němců nějak mezi nimi nevidím podstatný rozdíl

5 2
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 32,66
  • Průměrná čtenost 4363x
Jmenuji se Zdeněk Macura. Vystudoval jsem Univerzitu Palackého v Olomouci, obor aplikovaná Fyzika. Navrhuji a vyrábím wifi teploměry: www.brrr.cz

Seznam rubrik