Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Primátore Hřibe, hlavní zásluhu za osvobození Prahy měla Rudá Armadá ne Pražané

Před časem jsem zaregistroval, že primátor Hřib řekl veřejně tuto větu: "Hlavní zásluhu na osvobození Prahy nemá Rudá Armáda, ale Pražané." Nechtělo se mi to věřit a tak jsem mu napsal přes messanger.

A primátor Hřib mi to osobně potvrdil a dodal, aby to nevypadalo příliš hloupě, že nezpochybňuje fakt, že Rudá Armáda má zásluhy na osvobození Česka a Evropy. To už tam slovíčko "hlavní" ani nedal. Ano, slyšíte a vidíte dobře, toto mi sám primátor osobně potvrdil.

A nejvtipnější na tom je, že k tomu si veřejně ztěžuje, že dochází k přepisování historie a on tomu se znaží udělat přítrž. Jenže tímto se stává mnohem větším dezinfomátorem než byli aparátčíci minulého režimu.

Kdo se jenom trochu o druhou světovou válku zájímal, tak ví zcela jistě a nezpochybnitelně, že kdyby nebylo Pražského  povstání, tak Praha je osvobozena tak či tak, ale kdyby nebylo Rudé Armády, tak Praha není osvobozena ani náhodou. Prostě Pražské povstání nemělo NAPROSTO ŽÁDNÝ VLIV NA TO, JESTLI PRAHA BUDE OSVOBOZENA NEBO NE. NAPROSTO ŽÁDNÝ. OPAKUJI NAPROSTO ŽÁDNÝ !!!!! Naopak existence Rudé  Armády měla na osvobození Prahy ten nejhlavnější a nejzásadnější vliv, bez které by se na osvobození nedalo ani pomýšlet. Prostě bez ní by tady nikdo nezmohl vůbec nic. Určitě se může přiznat, že Pražské povstání pravděpodobně nějak ulehčilo práci Rudé Armádě, ale zřejmě nepatrně v porovnáním s tím, co vše Rudá Armáda musela udělat, aby osvobození Prahy bylo vůbec možné. Ale to je tak vše.

Proč to ale ten člověk (primátor) dělá ? Co to má vůbec za smysl a význam? Snad aby jako primátor nemusel vyjadřovat jakýkoliv dík směrem na východ, když jsou tady květnové dny ? Jenže pochybuji, že je k tomu  nucen. Může jen taktně mlčet například. Ale proč takto totálně překrucovat historii a váhu toho, co bylo zásadní a hlavní a co naopak nezásadní ? Popravdě ani nevím. Nejvtipnější na tom je a zároveň možná nebezpečné, že se ani nesetkal s nějak velkým odporem ve veřejném prostoru a ani historici ho moc nepranýřují.

K čemu bych celou situaci přirovnal ? Uvedu příměr tak trochu úplně z jiné oblasti.

Předstame si , že před sto lety jeden zámožný pán měl nadějného syna, velmi talentovaného syna, takového budoucího einsteina, který později přinese lidstvu nějaký významný objev, který lidem hodně pomůže. Aby mu připravil cestu na výsluní a umožnil jeho talent rozvinout, uspořádal cestu přes Atlantik do Ameriky svou vlastní zaoceánskou lodí. Cesta byla dlouhá 4000 km. Plavili se asi měsíc. A když se blížíli k břehům Ameriky  a loď byla asi 5O metrů od břehu, požádal tento syn svého Otce, zda by se mohl ten zbývající koucíček doplavit na gumové kánoi od svého kamaráda, který tu gumovou kánoi dostal zase od svého táty. A tak ten nadějný mladý einstein nakonce dorazil na Americkou pevninu v gumové kánoi svého kamaráda a ten ji dostal zase od svého Otce. Co se však nestalo? Ten druhý Otec toho kamaráda udělal spoustu fotek, jak tento mladý einstein dorazil ke břehům v gumové kánoi a všude pak celý život rozhlašoval, že by se neměly překrucovat fakta a historie, že to byl právě ON a JEHO gumová kánoe, které mají hlavní zásluhu na tom, že tento nadějný einstein dorazil k břehům Ameriky. A ano, nešlo upřít, že skutečně dorazil k břehům Ameriky na jeho kánoi. Jenže přitom halasném vykřikování, jaksi už unikal fakt, že tato kánoe neměla žádný, ale naprosto žádný vliv, jestli ten mladý einstein k břehům Ameriky dorazí nebo ne. Nikdo mu nechtěl oponovat, protože se pořád oháněl těmi fotkami jako důkaz a pořád to hlasitě vykřikoval. A tak tento otec kamaráda einteina kradl slávu a zásluhu tomu, komu skutečně patří, totiž otci toho mladého einsteina a jeho zaoceánské lodi, bez které by jeho syn v žádném případě do Ameriky nedorazil. A přesně něco podobného dělá primátor Hřib. Krade zásluhu  těm, bez kterých by se něco nestalo a vehementně ji přivlastňuje těm, kteří na to, jestli se něco stalo nebo nestalo, neměli naprosto žádný vliv. 

Nakonec je to z určitého hlediska jedno, hlavně, že byla Praha osvobozena a hlavně, že náš eintein vynalezl něco, co lidem hodně pomohlo. Jen je krásně na tom vidět, jak až pokřivený charakter lidí může být.

A tak závěrem, apel na všechny, včetně mě samozřejmě. Nikdy si nepřivlastňujme zásluhy, které patří někomu jinému pomocí lží a falešných nebo manipulujících důkazů. Naopak radujme se z toho, když se někomu něco podaří. Přiznávejme zásluhy tomu, komu patří. A přiznejme slávu Bohu, že stvořil svět a nás lidi. Jeho existence sice není jistá, ale vyloučit se nedá.

Je krásné a čestné přiznat zásluhy tomu, komu patří. Nebojme se toho.

Ať charakter Čechů je ryzejší a ryzejší, třeba tento článek tomu přispěje.

Hezký den všem.

Autor: Zdeněk Macura | pátek 8.5.2020 10:43 | karma článku: 35,54 | přečteno: 1143x
  • Další články autora

Zdeněk Macura

Otázka: Je premiér Fiala psychopat, který chce jaderný konflikt ?

Poslední dobou přemýšlím nad jedním paradoxem. Nemalá část politiků, nejen v Čechách nevyjadřuje vůbec žádnou lítost nad statisíci mrtvými Ukrajinců a Rusů. To je právě jeden ze základních znaků psychopatů, totální absence empatie

17.4.2024 v 16:11 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Politika

Zdeněk Macura

Žádost o pravidelné týdenní reporty práce prezidenta

Dnes jsem zaslal novému panu prezidentu žádost o pravidelné týdenní reporty ohledně jeho práce formou emailů. Věřím, že kromě mé občanské povinosti chodit k volbám a platit daně, mám povinnost také kontrolovat práci politiků.

10.3.2023 v 13:11 | Karma: 14,67 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika

Zdeněk Macura

Zaslal jsem všem poslancům výtku za neplnění základních poviností a návod k nápravě

Zjistil jsem, že všichni poslanci, bez vyjímky, nedbají svých základních povinností ohledně údržby zákonů. Zaslal jsem tedy všem výtku a konkrétní body, které požaduji aby všíchni dojednoho začali plnit.

8.6.2020 v 8:37 | Karma: 20,58 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Zdeněk Macura

Díky primátoru Hřibu se ukázalo, že Rudá Armáda si zaslouží daleko větší uznání a dík

Primátor Prahy Hřib se nedávno vyjádřil, že hlavní zásluhu na osvobození Prahy nemá Rudá Armáda, ale Pražané. Takové vyjádření vyvolalo mnohé oponující reakce. A to včetně té mé.

12.5.2020 v 12:36 | Karma: 43,41 | Přečteno: 2444x | Diskuse| Politika

Zdeněk Macura

Fatalní neznalost islámu evropských soudců ničí svobody a práva Evropanů i muslimů

Asi jste už slyšeli tu omílanou frázi, že máme náboženskou svobodu a tak nezbývá než islám tolerovat. To je ale fatální omyl. Náboženská svoboda je jeden z důležitých bodů Listiny základních práv a svobod.

2.3.2020 v 9:11 | Karma: 31,26 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 32,66
  • Průměrná čtenost 4363x
Jmenuji se Zdeněk Macura. Vystudoval jsem Univerzitu Palackého v Olomouci, obor aplikovaná Fyzika. Navrhuji a vyrábím wifi teploměry: www.brrr.cz

Seznam rubrik