Zaslal jsem všem poslancům výtku za neplnění základních poviností a návod k nápravě

8. 06. 2020 8:37:39
Zjistil jsem, že všichni poslanci, bez vyjímky, nedbají svých základních povinností ohledně údržby zákonů. Zaslal jsem tedy všem výtku a konkrétní body, které požaduji aby všíchni dojednoho začali plnit.

Poslanci dostávají peníze a jejich povinnost jako zákonodárců je také průběžná údržba již stávajících zákonů, tak aby měly co největší kvalitu. Nikdo z nich tuto základní povinnost neplní a tak jsem je vyzval k nápravě a dal jsem jim návod, jak to mají dělat. Tady jsou tři body, které o nich požaduji jako ten, kdo si je platí ( v této pozici jsou všichni občané, nejen já ).

  1. Pravidělně kontaktujte státní instituce a ptejte se na zpětnou vazbu, kterou dostávají od lidí
  2. Dolaďujte zákony o drobné detaily tak, aby nikomu neublížily a nikoho nestresovaly a to ani v případě, když člověk se setkává s danou věcí poprvé
  3. Zajistěte, aby všichni telefonní operátoři všech státních institucí byli seznámeni s tím, že je úplně normální a správné příjímat zpětnou vazbu od občanů a předávat ji aktivně poslancům ( aspoň jednou ročně ).

Níže uvádím celý text mailu, který jsem jednotlivě všem poslancům rozeslal:

Vážený poslanče/poslankyně

Dovolte, abych Vás pokorně požádal o zásadní nápravu Vaší práce. Týká se to úplně všech poslanců a poslankyň. Zjistil jsem totiž, že vůbec systematicky nedbáte na základní údržbu stávajících zákonů. A to všichni bez vyjímky. Ano, jedna z hlavních Vašich povinností je plnit program, který jste slibili vašim voličům, ale další Vaší povinností, jako zákonodárců, je dbát na kvalitu, údržbu a maximální komfort již stávajících zákonů.

Uvedu to na příkladě, který se mi nedávno stal. Před půl rokem jsem prodal jednomu autoservisu staré auto za 5000 kč,- . Dal jsem kupujícímu plnou moc k přepisu, kupní smlouvu jsem odnesl na pojišťovnu a auto odhlásil od pojistění a považoval věc za vyřešenou. Jenže po půl roce mi přišel dopis od České kanceláře pojistitelů (https://www.ckp.cz/), že dlužím na pojistném asi 5000 kč a navíc mi hrozí pokuta. Cože, jak je toto možné ? Nový vlastník zřejmě auto ještě nepřihlásil. Nakonec mě zachránilo, že jsem někde tu kupní smlouvu našel a poslal ji. Ale co kdybych ji už vyhodil ? Co když to nový vlastník ze strachu z placení pokuty zapře ? Navíc, jak je možné, že se tento úřad ozve až po půl roce, místo třeba do tří dnů ? Navíc, když dávám zpětnou vazbu operátorce na telefonu, že zákon je zřejmě plný nedostatků a měli by se informovat poslanci, aby byla zjednána náprava, pořád dokola hájí ten špatný zákon a vůbec nechápe princip, že právě ti operátoři na telefonu jsou hlavními zdroji pro vylepšení a opravy zákonů. V jedné věci však operátorka má pravdu: Oni jednají podle zákona. A kdo je za ten zákon zodpovědný ? Přece poslanci-zákonodárci, nikd o jiný.

Vážení, to je tak těžké přidat do zákona například jednu větu.: "Česká kancelář pojistitelů nejpozději do 3 dnů informuje domnělého vlastníka o nesrovnalostech v pojistění." ? Vysvětlete mi, co to má za smysl se takto chovat, vy nevíte, že jste zodpovědni nejen za hlavní myšlenku a smysl zákona, ale také za různé praktické detaily a dolaďování. Já chápu, že ne hned se napoprvé vše podaří, sám mám výrobu a vývoj wifi teploměrů a pořád na základě zpětné vazby něco upravuji a opravuji v softwaru. To je normální. Ale nechat zákon v takovém stavu, kdy lidé jsou úplně vyjevení, co se děje a zůstává jim rozum stát a přitom oprava je tak jednoduchá. To mluvím o situaci, kdy občan se chce chovat zodpovědně a má za to, že dělá vše správně. Žádné úmyslné lajdáctví. Průměrný středoškolák dokáže napsat skript, který denně zkontroluje všechny odhlášení z pojištění, porovná s datábazi vlastníků aut a vygeneruje email a dopis. Do druhého dne se lidé dozvědí o problému. Ale až za půl roku ? Kdy už škody narostou do závratných výšin ? Proč ? Proč ? Proč ? A ikdyby nebyly žádné počítače, tak si prostě člověk udělá evidenci papírovou a bude posílat jen dopisy, bude to tak max o 2 dny déle, ale také to není žádný problém. Ale čekat půl roku, proč ? To se čeká na větší šanci, kdy lidé už si ani nebudou pamatovat, jak to bylo, nebudou mít už třeba k tomu doklady, ale přesto jak u psychopatů bude po nich vyžadování platit pojištění za něco, co nevlastní, nemají k tomu žádný přístup a absolutně s tím nemohou nic dělat a škody narostou do mnoha tisíců ??

Na jednu věc to ukazuje: je úplně jasné, že ani jeden z Vás vůbec se nestaráte a nepečujete o kvalitu zákonů. Kdo z vás obesílá aspoň jednou měsíčně všechny státní instituce a žádá zpětnou vazbu od operátorek ohledně kvality zákonů, kdy jsou třeba lidé zmateni, nepříjemně překvapeni, neví, co je tedy správně a ani to nemohou zjistit, kdy něco zbytečně vyvolává spory a hádky, kdy se musí nesmyslně na něco čekat, kdy jsou informování příliš pozdě atd ? To vše musíte průběžně zjisťovat a vymýšlet různá dolaďování, aby každý zákon byl maximálně kvalitní a nikomu byť něchtěně neubližoval a nikoho nestresoval. JE TO VAŠE PRÁCE!!!, proč ji neděláte ?

Čemu bych to přirovnal, abych více osvětlil, o co mi jde?


Tady je příklad:

Řekněme, že je výrobce praček, ty mají plechové opláštění, pračka pere dobře, jen se zjistilo, že někdy u lidí, kteří si ji instalují sami a zvedají pračku ze spodu, tak se pořežou, protože spodní hrana plechu není obroušená. Zkušení instalatéři to už znají a berou si rukavice. Co udělá výrobce, který skutečně má zákazníka na prvním místě a nechce aby si jakkoliv ublížil? Může se sice vymluvit na to, že si to měli udělat instalatérem, nebo si říct: " Tak se jednou pořezal, příště si dá pozor" Ale může udělat také něco jiného: Do výrobního procesu přidá drobný detail, který nestojí skoro nic. Nechá obrousit také spodní hranu opláštění, aby ani jednomu zákazníkovi se nestalo, že se o tu hranu zraní, když jeho zkušenost s pračkou bude jeho první v životě. A vy jednejte také tak. Dolaďujte zákony o drobné detaily, díky kterým se nestane ani jednomu občanovi, který s danou věcí přichází do styku poprvé, že by pak se po něm vymáhaly tisíce nebo mu jinak ubližovaly či stresovaly. Na stránkách České kanceláře pojistitelů velkým písmeny varují, že dát kupujícímu plnou moc k přepisu a myslet si, že je věc vyřešena je omyl. Jenže to je pozdě. Je potřeba zákon vyladit tak, aby takto velkými písmeny nic tento úřad psát nemusel. A tak je potřeba to dělat ve všech oblastech. Vždyť je to Vaše práce a jste za ni placeni !!!

Na závěr tedy žádám Vás všechny poslance o tyto tři věci:

  • (1) Pravidělně kontaktujte státní instituce a ptejte se na zpětnou vazbu, kterou dostávají od lidí
  • (2) Dolaďujte zákony o drobné detaily tak, aby nikomu neublížily a nikoho nestresovaly a to ani v případě, když člověk se setkává s danou věcí poprvé
  • (3) Zajistěte, aby všichni telefonní operátoři všech státních institucí byli seznámeni s tím, že je úplně normální a správné příjímat zpětnou vazbu od občanů a předávat ji aktivně poslancům ( aspoň jednou ročně ).

Mám firmu na výrobu wifi a GSM teploměrů, vše si sám navrhuji a vyrábím a je úplně normální, že přijímám zpětnou vazbu od mých zákazníků a upozornění na chyby a snažím se výrobky dolaďovat tak, aby byli zákaznící spokojeni. Vemte si ze mě příklad. Jednejte také tak. Zákon je určitý typ výrobku a vy dbejde na to, aby nikomu neubližoval, nikoho nestresoval, byl jednoznačný, nikoho neuváděl v omyl, jednal rychle a podobně. Je to práce, nikdy se to nepodaří napoprvé, to je normální. Není však správné, aby se chyby a ony "ostré hrany" nechat jen tak být. Nejde o to výrábět pořád zákony nové, nebo úplně předělávat, to by pak mohl být úplný zmatek, ale doplňovat detaily tak, aby měl maximální kvalitu.

Ať Vaše šlechetnost září také tím, že dbáte na různá dolaďování, vždyť za to také dostáváte nemalou odměnu a dokonce máte k dispozici asistenty. Proč by jste měli být nalezeni jako ti, co vzali peníze, ale práci nedovedli? Buďte poctiví v každém ohledu. Nehleďte na to, že druzí to také nedělají, buďte třeba právě vy tím prvním. Vaše láska, poctivost a šlechetnost ať je známa po celé zemi a ať jste hodni chvály za to, jak práci děláte. Vím, že zastáváte různé politické směry, ale jsou tady záležitosti, které jsou čistě praktické a politicky neutrální a za které jste také zodpovědni a tak tu zodpovědnost převezměte.

Prosím, napište mi, jestli jste výzvě porozuměli a jestli hodláte v tom něco udělat.


Děkuji
S pozdravem
Mgr. Zdeněk Macura
tel: 774225903

Autor: Zdeněk Macura | pondělí 8.6.2020 8:37 | karma článku: 20.36 | přečteno: 755x

Další články blogera

Zdeněk Macura

Žádost o pravidelné týdenní reporty práce prezidenta

Dnes jsem zaslal novému panu prezidentu žádost o pravidelné týdenní reporty ohledně jeho práce formou emailů. Věřím, že kromě mé občanské povinosti chodit k volbám a platit daně, mám povinnost také kontrolovat práci politiků.

10.3.2023 v 13:11 | Karma článku: 14.09 | Přečteno: 390 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.48 | Přečteno: 472 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.71 | Přečteno: 1416 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 454 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2687

Jmenuji se Zdeněk Macura. Vystudoval jsem Univerzitu Palackého v Olomouci, obor aplikovaná Fyzika. Navrhuji a vyrábím wifi teploměry: www.brrr.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...