Primátore Hřibe, hlavní zásluhu za osvobození Prahy měla Rudá Armadá ne Pražané

8. 05. 2020 10:43:26
Před časem jsem zaregistroval, že primátor Hřib řekl veřejně tuto větu: "Hlavní zásluhu na osvobození Prahy nemá Rudá Armáda, ale Pražané." Nechtělo se mi to věřit a tak jsem mu napsal přes messanger.

A primátor Hřib mi to osobně potvrdil a dodal, aby to nevypadalo příliš hloupě, že nezpochybňuje fakt, že Rudá Armáda má zásluhy na osvobození Česka a Evropy. To už tam slovíčko "hlavní" ani nedal. Ano, slyšíte a vidíte dobře, toto mi sám primátor osobně potvrdil.

A nejvtipnější na tom je, že k tomu si veřejně ztěžuje, že dochází k přepisování historie a on tomu se znaží udělat přítrž. Jenže tímto se stává mnohem větším dezinfomátorem než byli aparátčíci minulého režimu.

Kdo se jenom trochu o druhou světovou válku zájímal, tak ví zcela jistě a nezpochybnitelně, že kdyby nebylo Pražského povstání, tak Praha je osvobozena tak či tak, ale kdyby nebylo Rudé Armády, tak Praha není osvobozena ani náhodou. Prostě Pražské povstání nemělo NAPROSTO ŽÁDNÝ VLIV NA TO, JESTLI PRAHA BUDE OSVOBOZENA NEBO NE. NAPROSTO ŽÁDNÝ. OPAKUJI NAPROSTO ŽÁDNÝ !!!!! Naopak existence Rudé Armády měla na osvobození Prahy ten nejhlavnější a nejzásadnější vliv, bez které by se na osvobození nedalo ani pomýšlet. Prostě bez ní by tady nikdo nezmohl vůbec nic. Určitě se může přiznat, že Pražské povstání pravděpodobně nějak ulehčilo práci Rudé Armádě, ale zřejmě nepatrně v porovnáním s tím, co vše Rudá Armáda musela udělat, aby osvobození Prahy bylo vůbec možné. Ale to je tak vše.

Proč to ale ten člověk (primátor) dělá ? Co to má vůbec za smysl a význam? Snad aby jako primátor nemusel vyjadřovat jakýkoliv dík směrem na východ, když jsou tady květnové dny ? Jenže pochybuji, že je k tomu nucen. Může jen taktně mlčet například. Ale proč takto totálně překrucovat historii a váhu toho, co bylo zásadní a hlavní a co naopak nezásadní ? Popravdě ani nevím. Nejvtipnější na tom je a zároveň možná nebezpečné, že se ani nesetkal s nějak velkým odporem ve veřejném prostoru a ani historici ho moc nepranýřují.

K čemu bych celou situaci přirovnal ? Uvedu příměr tak trochu úplně z jiné oblasti.

Předstame si , že před sto lety jeden zámožný pán měl nadějného syna, velmi talentovaného syna, takového budoucího einsteina, který později přinese lidstvu nějaký významný objev, který lidem hodně pomůže. Aby mu připravil cestu na výsluní a umožnil jeho talent rozvinout, uspořádal cestu přes Atlantik do Ameriky svou vlastní zaoceánskou lodí. Cesta byla dlouhá 4000 km. Plavili se asi měsíc. A když se blížíli k břehům Ameriky a loď byla asi 5O metrů od břehu, požádal tento syn svého Otce, zda by se mohl ten zbývající koucíček doplavit na gumové kánoi od svého kamaráda, který tu gumovou kánoi dostal zase od svého táty. A tak ten nadějný mladý einstein nakonce dorazil na Americkou pevninu v gumové kánoi svého kamaráda a ten ji dostal zase od svého Otce. Co se však nestalo? Ten druhý Otec toho kamaráda udělal spoustu fotek, jak tento mladý einstein dorazil ke břehům v gumové kánoi a všude pak celý život rozhlašoval, že by se neměly překrucovat fakta a historie, že to byl právě ON a JEHO gumová kánoe, které mají hlavní zásluhu na tom, že tento nadějný einstein dorazil k břehům Ameriky. A ano, nešlo upřít, že skutečně dorazil k břehům Ameriky na jeho kánoi. Jenže přitom halasném vykřikování, jaksi už unikal fakt, že tato kánoe neměla žádný, ale naprosto žádný vliv, jestli ten mladý einstein k břehům Ameriky dorazí nebo ne. Nikdo mu nechtěl oponovat, protože se pořád oháněl těmi fotkami jako důkaz a pořád to hlasitě vykřikoval. A tak tento otec kamaráda einteina kradl slávu a zásluhu tomu, komu skutečně patří, totiž otci toho mladého einsteina a jeho zaoceánské lodi, bez které by jeho syn v žádném případě do Ameriky nedorazil. A přesně něco podobného dělá primátor Hřib. Krade zásluhu těm, bez kterých by se něco nestalo a vehementně ji přivlastňuje těm, kteří na to, jestli se něco stalo nebo nestalo, neměli naprosto žádný vliv.

Nakonec je to z určitého hlediska jedno, hlavně, že byla Praha osvobozena a hlavně, že náš eintein vynalezl něco, co lidem hodně pomohlo. Jen je krásně na tom vidět, jak až pokřivený charakter lidí může být.

A tak závěrem, apel na všechny, včetně mě samozřejmě. Nikdy si nepřivlastňujme zásluhy, které patří někomu jinému pomocí lží a falešných nebo manipulujících důkazů. Naopak radujme se z toho, když se někomu něco podaří. Přiznávejme zásluhy tomu, komu patří. A přiznejme slávu Bohu, že stvořil svět a nás lidi. Jeho existence sice není jistá, ale vyloučit se nedá.

Je krásné a čestné přiznat zásluhy tomu, komu patří. Nebojme se toho.

Ať charakter Čechů je ryzejší a ryzejší, třeba tento článek tomu přispěje.

Hezký den všem.

Autor: Zdeněk Macura | pátek 8.5.2020 10:43 | karma článku: 35.35 | přečteno: 1129x

Další články blogera

Zdeněk Macura

Žádost o pravidelné týdenní reporty práce prezidenta

Dnes jsem zaslal novému panu prezidentu žádost o pravidelné týdenní reporty ohledně jeho práce formou emailů. Věřím, že kromě mé občanské povinosti chodit k volbám a platit daně, mám povinnost také kontrolovat práci politiků.

10.3.2023 v 13:11 | Karma článku: 14.09 | Přečteno: 390 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 18.83 | Přečteno: 232 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 17.49 | Přečteno: 548 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2687

Jmenuji se Zdeněk Macura. Vystudoval jsem Univerzitu Palackého v Olomouci, obor aplikovaná Fyzika. Navrhuji a vyrábím wifi teploměry: www.brrr.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...